Hol van az ugrás? Hol van a Mókus?

Ugorj Mókus

Ki a felelős?

A tegnapi BBC híradóban épp azt fejtegették, hogy egyre többen veszik igénybe az úgynevezett "Gastric Bypass" beavatkozást, ami annyit takar, hogy a túlsúlyos egyedek gyomra köré egy szűkítő gyűrűt helyeznek fel, amitől jelentősen csökken az éhség érzet.

Gastric Bypass

A közvélemény egy része azon volt, hogy az elhízás az életviteli probléma, s ez okból kifolyólag az NHS-nek nem szabadna térítés mentesen megműtenie az emberkéket. Az NHS pedig úgy nyilatkozott, hogy úgy mond jó befektetés a műtét végrehajtása, hiszen a kezeletlen betegeknél a jövőben sokkal súlyosabb és költségesebb beavatkozások és gyógyszeres kezelések valószínűsíthetőek.

Erről a "Ki a felelős?" kérdésről egy régi beszélgetés jutott eszembe vérapámmal, talán 14-15 lehettem, amikor állandóan b@szogatott, hogy mennyek vele biciklizni, mert ő nem fogja a kedvemért szétflexelni a bejárati ajtót, hogy beférjek. A bicajozás alapvetően akkor és még sokáig utána parás dolog volt; féltem, hogy elesek, vagy valamit rosszul csinálok és kapom megint az üvöltözést az arcomba, a "buzdításaival" meg mindinkább meggyűlöltette velem a közös sportolás gondolatát, ami csak egy újabb olaj volt a tűzre kettőnk kapcsolatát illetően. Egyszer heves vitába keveredtünk emiatt, s kerek-perec megmondtam, hogy engem ez az egész nem érdekel és hagyjon békén a testmozgással és a fogyással. Ha jól emlékszem akkor azt válaszolta, hogy csak miattam teszi, s hogy ha felnövök majd őt fogom hibáztatni a túlsúlyomért.

Még mielőtt bármiféle konklúziót vonnék le ugorjunk egy kicsit előrébb, úgy 2005 november tájékán egyszer csak belépett egy ember az életembe, aki úgy érezte, hogy neki meg kell ismernie engem, s így visszagondolva hihetetlenül sok időt fektetett belém, órákat beszélt át nekem az életről, az emlékeiről, nőkről :), néha megnéztünk egy-egy filmet együtt, s próbált magának megfejteni. Aztán egy szép nap megjelent és a kezembe nyomott egy zsírégetésről szóló könyvet, s annyit mondott, hogy volt ő is elhízva, neki ez nagyon sokat segített. Azt hiszem akkor nagyon megsértődtem rá és egyáltalán nem akartam elfogadni, de ő kitartott amellett, hogy maradjon nálam, ha úgy érzem, majd olvassak bele.
Egy hónapot dekkolt a könyv valahol a könyvespolcon elásva, aztán mégis elővettem és elolvastam.
Az eredménye az lett, hogy csak elkezdett érdekelni a dolog, a könyv annyira szépen elmagyarázott mindent, hogy szinte játéknak tűnt az egész fogyókúra. Még emlékszem az első elrontott barna rizsemre és, hogy "testmozgás" néven esténként összefutottunk, s sétáltunk egy nagy kört a környéken, "nem vágjuk le a sarkokat!" felkiáltással. És minden este eljött és lesétálta velem a köröket, közben beszélgettünk az élet dolgairól, annak ellenére, hogy valószínűleg a fájdalomtól kettőt láthatott mindenből, mert akkoriban eléggé beteg volt.
Az eredmény az lett, hogy három hónap alatt ledobtam 20 kilót, s csak elkezdtek érdeklődni a lányok utánam, aztán belekényelmesedtünk az eredménybe, s elkezdett bonyolódni az élet... a többit meg mindenki sejti.

Szóval ki a felelős? Legelsősorban én, ahogy mindenki maga felelős azért, hogy ki lesz, mi válik belőle. Vérapámnak csak annyit tudok felróni, hogy a szándéka helyes volt, de a kivitelezés a lehető legszarabb. Aztán persze a média, a társadalom és az az általános diaetikai tudatlanság, ami nagyjából egész Magyarországra jellemző. A jó hír, hogy mivel rajtunk áll a dolog, bármit meg lehet változtatni, egy kis akarással, egy kis segítséggel, s utána járással.

Címkék: ego apa étel múlt fit edz

Sparta

Kicsit bekeményítünk, az utóbbi három napban nem sikerült lemásznom az edzőterembe, enyhítő körülménynek tekintsük azt, hogy ez idő alatt ordináré módon ment a hasam, ami kicsit kibillentett mindenből (ami tegnap odáig fajult, hogy bekebeleztem féldoboz humuszt, egy Crunchie meg egy KitKat csokit teljes lelkiismeret furdalás nélkül, s azóta minden bajom elmúlt).
Szóval egy kis rendszabályozás, mert hajlamos vagyok elkényelmesedni, s mire hazamegyek újabb 5 kilónak kellene távoznia. Csak a mihez tartást végett napi kétszer dukál az edzés, 45 perc reggel és 45 perc este.

Az otthoni fitnesz programomról Ribike gondoskodott, ilyen zseniális ötletei támadtak: gokart, bobozás, vadvízi evezés, kalandpark, zorbing, biciklizés, s ezt még páran tovább gondoltuk és kiegészítettük egy tandemugrással is. Vajon élve megúszom mindezt?

Címkék: ego idő edz

Storm Shooter

Végre jutott egy kis időm kipróbálgatni a hőn áhítozott fényképezőgépemet, illetve nem utolsó sorban megérkeztek hozzá a "retro" objektívek is.

Van két kedvenc helyem, ahova el szeretek járni, az egyik a Leicester Square-nél elterülő kínai negyed, ott mindig van mit nézegetni, illetve nemrég felfedeztem magamnak a Wandsworth Bridge-t és környékét, ami az épületeivel és furcsa hirdető táblájával amolyan sci-fi regénybe illő városrésznek tűnik.

A kínai negyedben a fényképezőgéphez adott kis kit obit használtam, aminek papíron olvasva "nem túl izgalmas" paraméterei a következők: 18-55mm, f3.5 (5.6), mivel eléggé estefelé voltam arra, kíváncsi voltam, hogy szerepel a sötétben, illetve magas ISO-ra állítva a gépet mennyire zajos (többek között a K-x-t azért is választottam, mert a teszteken nagyon szépen verte a nála drágább kategóriában szereplő Canon 500D-t és Nikon D5000-t zajosodásban).

Nos, meglepően jól szerepelt a kis dög:

Lámpások

Palace

Spice of Life

100%-os részletek:
(bár alapvetően utálom a 100%-os pixelmustrát, mert egy 12mp-es képet nemigen fog az ember 100%-os nagyításban nézni a képernyőn).

f5.6, 1/50s @ISO 1600

f5.6, 1/50s @ISO 1600

f5.6, 1/40s @ISO 800

f4, 1/80s @ISO 800

f4, 1/80s @ISO 800

Ma pedig a retro lencsék tesztelése volt, amelyek a fényerős kategóriába tartoznak, az egyik egy f2.8, 28mm-es nagylátószögű Vivitar manuális objektív, a másik pedig egy Pentax f2.8, 135mm-es tele objektív, "A" funkcióval, tehát a fénymérés működött rajta, viszont "hibás" az objektív és nem lehet lerekeszelni f2.8-ról. Amire kíváncsi voltam, az a kromatikus aberráció verőfényben, meg hogy alapvetően mennyire macera állítgatni a teljesen manuális lencséket.

 

Row

Next century

Riverscape

Fény/ellen

Azt hiszem a képek magukért beszélnek, még átméretezve is igen feltűnő az aberráció (ezt annyira furcsa mondani egy objektívre, anyway), 100%-os részletet nem is merek mutatni. A tele lencse volt a legrosszabb, vagyis átírom: még nem találtam meg azt, hogy mikor és mire jó (verőfényes napsütésben nagyjából semmire se). A nagylátószögű kis Vivitar viszont belopta magát a szívembe, bár ugyan úgy elvérzik nagy blendeállásnál, de lerekeszelve nagyon szép képeket készít és még a jobb felső sarokban jelentkező vinnyettálást is elnézem neki.

Hogy milyen manuális lencsével dolgozni... alapvetően mókás, főleg miután rájöttem, hogy, ha lenyomom az AV gombot, még a teljesen manuális lencsére is ad egy "ajánlott" záridőt és ISO érzékenységet, így viszonylag könnyen, 1-2 teszt kattintgatás után meglehet találni a helyes értékeket. Ami a legnagyobb kihívást jelentette eddig, az a helyes fehéregyensúly beállítása, ebből a szempontból nagyon különbözik a kis Canonomtól és még nem teljesen találom meg a helyes profilokat, s a képek többsége túl hidegre sikeredett (de ezt hál' égnek photoshoppal viszonylag a legegyszerűbb helyrepofozni, na persze okosabb lenne, ha a manuált kicsit tovább is olvastam volna, mint hogy hogyan helyezzük fel az objektívet).

Uh szóval alapvetően nagyon elégedett vagyok a Storm Shooterrel, még nagyon sokat kell vele gyakorolni, míg rendesen megtanulom használni, de abszolút nem bánom, hogy megvettem (és a kis Canon-t sem mellőzzük, mert 5 óra hurcibálás után igen csak megérezte a vállam a 3 objektívet meg a vázat, illetve a kocsis képet szó szerint az utcán fetrengve, hasprésből kellett lőnöm, kihajtható LCD hiányában).

Can we temper with luck?

Sietős délelőtt, gyorsan megjártam a postát, s visszafelé menet beugrottam egy szendvicset venni, hogy ne maradjak le a szokásos második reggelimről. A szendvicset már sikeresen kiszenvedtem a csomagolásból, s a földet bámulva a következő üzenet villan be:

"Please help, I need work or I can draw you something!"

Óhatatlanul a "Cselek" c. film jut eszembe, abból is egy jelenet, ahogy a kisfiú megpróbálja kijátszani egy almaárusnak a szerencsét.
Nem tudtam mást tenni, mint visszafordultam, a szendvicset visszaraktam és odamentem az üzenet gazdájához.
Egy huszonéves srác üldögélt a földön, mindenféle papírral az ölében és egy képet rajzolt. Lekuporodtam mellé és megkérdeztem, hogy ha szépen kérem, megmutatja-e nekem a rajzait. Zavarba jövés, de aztán szépen szedi őket elő, közben meséli a befejezetlen rajzok történetét: egy félbe hagyott vicc, egy bolti kirakat tükröződése, amin önmagát látja, hogy hogy próbál az utcán aludni, gettó karikatúrák.
Közben a folyton siető és hömpölygő tömeg is megzavarodott, az emberek megálltak és nézték, hogy ugyan mit csinálunk, s egyre másra jöttek az aprópénzek és a 2 fontosok.
Végül vettem egy képet, s ott hagytam neki a szendvicsemet, s majdnem az csúszott ki a számon, hogy "have a nice day", de időben módosítottam "have a better day, than today"-re. Ezután az egyik szemlélődő nő hozzám csapódott és kérdezgetett a rajzokról, s hogy megmutatom-e, amit vettem. Mondtam, hogy bár a rajzok önmagában nem túlzottan művésziek, mégis benne van az ő világa és az ő lelke, s ettől mindenféleképpen különlegesek. Remélem egyszer rátalál a szerencséje. A nő jelentőség teljesen rám néz és azt mondja:
"Sometimes you can't get luck, you have to work for it" és ezzel nagyjából el is váltak az útjaink.
A hátralévő úton azon töprengtem, hogy vajon tényleg mennyire lehet a szerencsét kijátszani magunknak... eszembe jutott, hogy nekem milyen jelentőséggel bírtak azok a pillanatok, amikor valaki visszafordult utánam, s természetesen óhatatlanul eszembe jutottak azok is, amikor ez minden várakozásom ellenére nem történt meg.

A történet tanulságát, ha akarnám, se tudnám összefoglalni, bennem annyi mindent megérintett. Talán a legszebb az egészben, hogy miközben leültem ide bepötyögni ezt az egészet, kaptam egy e-mailt pontosan attól az embertől, akiről azt hittem soha nem lesz már ideje "visszafordulni" hozzám.

Sweet Something

Nemsokára újra Budapest egy kicsit. Intenzív "kivel, mit" agyalásos napok. Miközben arra gondoltam, hogy milyen jó lesz Ribikével újra hülyülni, s hagyni magamat, hogy testvéri szeretetből lehúzzon a kis dög... Átmenni Százhoz, akinek akkurátus kezeiben biztos lesz valami érdekes kütyü, amit megmutat, s mindeközben Malci pulóvert dörgöl rám a kis testszőrzetéből. T-vel újra Gaymers-t inni az egyik Duna-parti mólón, miközben lassan lemegy a nap, vagy egy hatalmas séta révén csak betévedni valami lepukkant, proli kocsmába, ahol fantasztikus dolgokról kezd majd el mesélni. Miróval összetörni egymás csontjait, hátba veregetések, séták, gondolatok, sci-fi, japánlány mustra, bittersweet, apafia napok a kedvenc helyeinken. Zs és a Fortunával való kacérkodás, 8, 11; az a hihetetlenül finom hajillat, csillogó szembogárpár, Djarum cigaretták szegfűszeg aromája. Meg nem nézett filmek megnézése sokmindenkivel, kötelező összeveszések Amanda Tappingon és Sharlene Spliterin, kanapén alvás és mézes kávék. Volt kollégákkal whisky-kóla, majd merényletek Abszint formájában, újabb "áááeztnemutasdmegsenkinek" képek a Hightimes galériába. Anya félig odaégett rizskochja, Samu "már 5 perce éhezem" drámája a harmadik reggelije előtt, a biciklim duruzsolása a kátyús úttesten, Mama rántott hús hegyei ecetes uborkával, s a kötelező "látod most pont jó a hajad, nehogy levágasd megint" (dicsérő) megjegyzések, miközben Papa hümmögve olvas a kopott fotelben... bizonyosan ezek a világ legnagyszerűbb dolgai számomra, mégis valahogy nem jön a honvágy szó a számra.

Címkék: kedves
süti beállítások módosítása