Hol van az ugrás? Hol van a Mókus?

Ugorj Mókus

Túrista poszt

Képek tegnapi meg mai császkálásból. Kurva meleg van.

Crossing

Barber

Lustaság

Street view

Eyes to the sky

Capsule eye

Break the line

Ez ugye valami sajtleves?

Amióta Londonban vagyok eléggé szója függő lettem, illetve régen is szerettem a szója termékeket, csak általában a 100-150 forintos tej nyert a 400-500 forintos szójatej ellenében. Itt pedig max azon gondolkodom, hogy éppen melyik márka, melyik variációját próbáljam ki*. Persze a szóját nem csak isszuk, meg szószként használjuk, hanem ott van az az ízetlen kis kocka, amit úgy hívnak, hogy tofu.

Mivel alapvetően a diétám célja az, hogy vékonyra "zabáljam" magamat, folyamatosan keresek és nézek, olvasok és variálok, aztán főzök és mérek. Pár napja megakadt a szemem egy "Blue Dragon Extra Firm Silken Tofu" nevű terméken és gondoltam egye fene, próbáljuk ki, selyem tofut még úgy sem ettem. Ma szabadnapos lévén körbe néztem a gúglin, hogy ugyan mit érdemes csinálni belőle és alapvetően mit kell még vennem. Instant favorit lett a tofu leves ötlete, s 2-3 receptet össze variáltam, vásároltam és neki álltam a főzésnek. A siker mércéje általában az, hogy a kolléganőm sikítva menekül-e a kóstoló elől, vagy esetleg kér belőle. Csodák-csodájára azt mondta, hogy nem-e pofátlanság, ha ő is kérne egy tányérral a "sajtlevesből", mert illatra nagyon jónak tűnik.
Kivételesen befogtam a számat és nem mondtam meg neki, hogy ez tulajdonképpen szójasajt és hagytam, hogy tele szedje a tányérját és boldogan megette (ez azért fontos, mert legutoljára, amikor mondtam neki, hogy a túrós palacsintáját, szójatejből csináltam, akkor nagyon csúnyán nézett rám).

Szóval a barokk körítés után esetleg a receptet is megoszthatom.

173 g csiperke
1 csomag selyem tofu
2 tojás fehérje
105 g káposzta
100g teljes kiőrlésű leves tészta
155g koktélrák
2 leves kocka
1,2 l víz
1 szár zöldhagyma
só, bors, szójaszósz, fokhagyma, gyömbér, valami csípős ízlés szerint

Elkészítés:

Rákokból nyomkodjuk ki a felesleges nedvességet, szárítsuk meg nedvszívó papírtörlővel, dobjuk be egy tálba és ízlés szerint locsoljuk meg szójaszósszal, szórjuk meg sóval, borssal, illetve egy kis fokhagymával. Hagyjuk állni, míg előkészítjük a többi hozzávalót.

A tofut vágjuk fel apró kockákra, a gyömbérből szeljünk le két kis gerezded és vágjuk fel finomra (illetve reszelni is lehet, egy jó kávéskanálnyi kell), a gombát mossuk meg és szeleteljük finomra, majd negyedeljük őket. A káposztát finom csíkokra vágjuk, a tojásfehérjét pedig egy kis sóval enyhén verjük fel villával.

A vizet érdemes felforralni előre a leves kockával (vagy akinek van vízforralója, annak egyszerűbb), illetve a tésztát is készítsük el az előírás szerint.

Egy nagyobb lábosban olíva olajon pirítsuk meg a gyömbért, amíg finom aromás illata nem lesz (2 perc nagyjából), majd adjuk hozzá a bekészített rákokat és még 2-3 percig pirítsuk őket. Öntsük fel a leves alappal, rakjuk bele a gombát és a tofut, hagyjuk forrni legalább 5 percet (vagy amíg a gomba meg nem puhul) aztán lehet szépen belecsurgatni a tojásfehérjét, hozzá adni a tésztát és a káposztát a legvégén és már készen is vagyunk. Tálaláskor frissen szeletelt zöldhagymát rakjunk a tetejére. Mivel én szeretem a csípős ízt, raktam a végén bele egy evőkanálnyi csilli-fokhagyma szószt.

A leves négy bőséges adagra elegendő, kalória és tápérték tartalma egy adagnak nagyjából:

210 kcal, ennek öméjzing 41%-a fehérje, 46%-a szénhidrát, 13%-a zsír.

*Az első helyezett az "Alpro Original Soya Milk" második pedig az "Asda Soya Milk, sweetened with Apple concentrate"

**Kép nem enyim, de nagyjából így néz ki a végeredmény.

Organic

Ezt a cikket olvasgatván eszembe jutott, amit még nagypapám mesélt a gyerekkoráról és a kenyérről. Akkoriban (cirka 70 éve) csak a jómóduak, gazdagok engedhették meg maguknak a fehér kenyeret, péksüteményeket. Nagypapám 8 testvérével együtt nem ebbe a kategóriába tartozott, a szegényebb családok rozskenyeret ettek (és annyira jól működött az akkori rendszer, nagypapám szerint a megtermelt rozst elvitték a molnárhoz, aki azt megőrölte nekik, ha ott hagyták egy részét, majd anyuka otthon csinált belőle kenyér tésztát és megsütötte a kemencében, egészen a kommunizmus szocializmus beköszöntéig). A nagymamám, aki nemes származású (ó azok a kétefipszilonok), pontosan ezért fújjogva néz a rozskenyérre, azt mondogatva, hogy az szegénykenyér, ő ilyet nem eszik.
Szerintem a legtöbb táplálkozásbeli probléma innen származik az idősebb generációknál: hús, zsír, péksütemény a jómód jele; ezzel ellentétben a zöldségek, rozsos kenyerek, zsírszegény ételek a szegénység bélyege. Néha úgy érzem az egész országot a "kivagyiság" teszi tönkre.

Az eredmény? Elég a nagyszüleimre levetíteni: a nagypapám, aki megtartotta a régi szokásait, 80 fölött is aktívan megy erdőbe gombát szedni és normális testalkata van. A nagymamám, aki ugyan úgy megtartotta a szokásait, szívgyógyszereket szed és cukorbeteg, s nem kevés súlyfelesleggel kell együtt élnie. Én meg sokáig nem értettem, hogy miért nem esznek együtt ebédkor.

Persze otthon nehéz is egészségesen élni, a bio cuccok méreg drágák, amit meg a boltban veszel, abban a hiszemben, hogy ez "egészséges" zöldség/hús, a végén kiderül, hogy illegális baromfi feldolgozóban készítették, esetleg véletlenül mérget kevertek bele, vagy egyszerűen a raktárban átmatricázták, aztán egyed egészségedre. A mezőgazdaság haldoklik, a tescoba tonnaszámra hozzák be az esetek többségében a külföldi szart, a magyar gazda meg, ha jól csinálja inkább exportál, ha rosszul, akkor vegyszerez, hormon kezel, töm, s csinál a külföldi szarnál is szarabbat, csak sok és olcsóba legyen és olcsón el lehessen adni.
Mezőgazdasági ország és egy vacak egységes, ellenőrzött, minősített, lenyomozható, közismert élelmiszer védjeggyel nem rendelkezünk, bárki oda pingálhatja a pirosfehérzöldet...

Nos még mielőtt túlságosan elragadtatnám magamat, azt akartam ebből az egészből kihozni, hogy pár helyen már felismerték az emberek, hogy a sok "E" betű, meg a leellenőrizhetetlen származású, agyon vegyszerezett élelmiszerek nem biztos, hogy jót tesznek. Meg esetleg az a szerencsétlen baromfi/bárány/tehénke is jobban érezné magát, ha valóban látna zöld füvet, meg kapirgászhatna a szabadban és nem csak hormon szúrin, meg haltápon kéne felnőniük... pár hét alatt. Az ilyen ember és állatbarát, természetes módon készített termékeket elhívták "Organic"-nak, s csak egy icipicivel drágábbak, mint a nem organic társuk. És nem, nem csak Angliára gondolok, hanem ott van például Szlovénia (eco), Németország (bio), Ausztria (bio). És rákaptak a népek.. (persze nem nehéz, ha a minimálbérből kifizeted az összes rezsit és utána még marad 100.000 forintnak megfelelő költőpénzed a hónapra, nagyjából magyar+10%-os árak mellett).

% cm kg km cal

Minden hétfő mérlegelésről és méricskéről szól, amit nagyjából június 21 óta vezetek a megfelelő eszközök birtokában. Illetve kéthetente szallagos mérés is dukál, ami a mai hétfőre esett. Érdekesek lettek az eredmények.
Az első hét után 1,3 kilót fogytam, ebből kicsivel több mint 0,4 kg izom veszteség volt, s 0,83kg zsír. Ebből lehet nagyon jól látni, hogy nem volt meg a megfelelő mennyiségű fehérje forrásom (nagyjából 10-15% lehetett). Ebből okulva vettem ama csodás fehérje port, így sikerült feltornászni a fehérje szintemet nagyjából 25-30%-ra, aminek az lett az eredménye, hogy "nevetséges" mennyiségú 0,2kg-mal lettem kevesebb múlthéthez képest, ámde ezalatt az izomtömegem nőtt 0,36kg-mal a zsírom pedig csökkent 0,56kg-mal.
Erre az eredményre egyébként majdnem depressziós lettem hirtelen, hiszen amióta át lett variálva az edzéstervem, azt hiszem kijelenthetem, hogy sokkal keményebbek lettek az edzések és nagyobb súlyveszteséggel számoltam. De mégmielőtt neki estem volna egy Ben & Jerry jégkrémnek, fogtam a mérőszallagot és lemértem, hogy ez mit is jelent centiméterekben. Csípő -4cm, derék -4,5cm, comb -2cm. A felkarom és a vádlim makacson ragaszkodik az összes kis zsírpárnájához. Mellkast nem is merem lemérni, mert már most érzem, hogy lassan vehetek új melltartó garnitúrát, egy mérettel kisebben.

Az edzéseket sajnos csak 28-a óta jegyzem, de három hét alatt nagyjából a következő történt: 25 perc séta és 25 perc futás 5,5km/h sebességről eljutottam először 50 perc futásig és 10 perc sétáig, zéró emelkedővel. Majd ezt felváltottam 6,5km/h 2x20 futásra, emelkedőkkel együtt (edző tanácsára). A csúcs az volt, amikor kipróbáltam, hogy most le tudom-e futni a Lakás-Southfield központ távolságot, vagy sem (3,8km, odafele lejt, vissza emelkedik végig), 3 perc séta beiktatásával féltávkor és sikerült (legelőször csak lejtős részent ment a futás végig :D).  
Ez volt az a sikerélmény, ami miatt ma reggel úgy döntöttem, hogy akkor muszáj megint kijönni a komfort zónából, s felemeltem a sebességet 7,5km/h-ra a futópadon, 15 perc után alhasi kínok között megnyomtam a stoppot, de a második szettet 7km/h sebességen simán végig futottam. Valószínűleg jövőhéten leszek kész arra, hogy megint megpróbáljam a 7,5-t.
A legjobb kardió edzésnek a futás bizonyult eddig, szorossan mellette az elliptikus tréner, s utolsó helyen kullog a szobabicikli. Leghatékonyabbak a 60 perces edzések, kardió programtól függően 650-790cal-t égetek a szuperpulzusmérő óra szerint.

Ez megint felhívta a figyelmemet arra a hibára, hogy elszámoltam magamat kalóriákban. múltheti átlagos kalória bevitelem nagyjából 1200-1300cal között volt, ha ebből elégetek 700-at marad 500-600 kalória, ami heti 6 edzés és munka mellett, valljuk be, nyuszifütyi. Persze ezt nem mondanám, ha nem érezném én is, h a szabadnapokon hullafáradt vagyok és a 3 óránkénti evés elkezdett kevésnek bizonyulni (értsd: 2-2,5 óra múlva már ehetnékem támadt az utóbbi 4-5 napban). A terv az lesz, hogy nagyjából fel kéne vinni 1800cal-ra a napi bevitelt és napi 5 evés helyett 6-ot beiktatni (igen, 2 óránként, mint a kisbabák ehe). Így valószínűleg elkerülhető lesz az, hogy a szervezetem tartósan "tartalék lángon" égjen és beindul újra a zsírpárnák ledobása.

Miután ezt így, ilyen szépen végig gondoltam, s leírtam, arra jöttem rá, hogy nagyjából semmi leszbikus témám sincs és lassan aszexuálissá válok a sok számolgatás közben. De ennek van jó oldala: barátnő = nincs idő semmi és senki másra (ugye B?), azt kell enni, amit feltehetőleg ő is szeret = (kolléganőmből kiindulva) hús meg tészta, pörköltek, stb == végeláthatatlan viták, hidegágy, szakítás == depresszió == hízás. No thank you.

De azért reménykedem, hogy van egy KJB, aki szeret biciklizni és vega beütései vannak.

Címkék: ego test nők edz gondol
süti beállítások módosítása