Hol van az ugrás? Hol van a Mókus?

Ugorj Mókus

Gyapjút 20°C-on

Berlin pont jókor jött haza (igen, túléltem az egyhetes exodusát a Berlin nevezetű kánaánba). Szombatra elmúlt a hörcsög-pofi effektusom, meg már nagyjából tudok csámcsogás mentesen is enni.
Murphy törvénye, h a mosógéppel mindig leégek Berlin előtt. Amikor először volt tanuja annak, h ruhát mosok, valamilyen módon sikerült bele pakolnom a ruhákon kívül egy üres kartondobozt és egy ragasztott címkés légfrissítő spray-t is :). Magam sem tudom, hogy történhetett ez, de akkor kb megfogadta, h soha nem engedi, h én az ő ruháit kimossam. 
Nos, miután ő elutazott Németországba, patinás rendet tartottam (magamhoz képest), pont mielőtt hazajött volna, mostam egy adag ruhát magamnak. Két dolgot nem vettem észre, h véletlenül benne maradt egy papírzsepi a pulcsim zsebében, a másik pedig, h Berlin gyapjú mellénye is bekommandózta magát a mosások közé (ami 40°C-on történt). Ő már csak azt látta, h idegesen próbálok eltüntetni egy papírmaséba burkolt gyerekmellényt. 
Miután felismerte, h azaz övé, újfent el lettem tiltva a mosógéptől :)

De azért hozott nekem ajándékot :), a kedvenc Ampleman-os sütiszaggatót (miután nyáron nem engedte, h megvegyem, most már muszáj volt neki, kb azóta tépem a fülét).

Dens Sapiens*

Mint köztudott elkezdtem a fogtechnikai kiképzésemet és már régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy írjak egy kicsit a fogakról illetve annak védelméről, említést tegyek olyan dolgokról, amit nem feltétlenül mond el a fogorvosod. Meg azért is, mert ha ezeket tudtam volna, valószínűleg ma 5kor nem húznák ki két kisörlőmet (RIP).

Kezdjük az elejénél, a fogmosással, a diványon erről össze is állítottak egy jó kis cikket, de a lényegét azért kiemelném:
Puha sörtéjű, kis fejű (akár gyerekeknek valót) fogkefét vásároljunk. A fogunk felületére gondoljunk úgy, mint a kedvenc teflonos edényünkre, s ne erővel sikáljuk a fogkefénkkel, hanem finom nyomás alatt, mindig körkörös mozdulatokkal. Így megvédjük a fogzománcunkat és a fogínyünket sem sorvasztjuk el. 
A fogkefét legalább 3 havonta le kell cserélni egy újra. Ha tökéletesre akarjuk fejleszteni foghigiéniánkat, akkor kétféle fogkrémet veszünk magunknak, pl estére egy kényesztető fogzománcvédős elmexet, reggelre pedig egy finom antibakteriális hatású teafaolajos fogkrémet. A nehezen hozzáférhető helyeken pedig alkalmazzunk fogselymet.

Ami nem hangzott el a cikkben, hogy fogmosásunk eredményességét, kritikus helyeket könnyedén be is tudjuk magunknak azonosítani plakkfestő tablettákkal. Ez egy szinező tabletta, ami megszínezi a plakk lerakódási helyeket (szénhidrátok, levált hámsejtek, fehérje réteg, amiben gyorsan megtelepednek a baktériumok). A tabletta ára kiszereléstől és gyártótól függően 300-3000 forintig terjed nagyjából.

Plakk megszíneződve

Ideális félévente, de legalább évente elmenni a fogorvosunkhoz egy vizitre és ha más különösebb problémánk nincs, akkor kérni egy alsó-felső fogkő eltávolítást. Ez akkor alapos, ha úgy csinálják, ha közben majd bepisilsz. És ha végzett a fogorvos, ne meneküljünk hanyatt-homlok, hanem kérdezzük meg, hogy van-e "GC Tooth Mousse"-ja (ha magándokihoz járunk és elkér 10.000 forintot fogívenként, akkor már előre kérdezzük meg, h az árban benne van-e?). Ez a fantáziadús nevű krém egy fogzománcvédő krém. Ugyanis az eltávolított fogkő után a fogunk, illetve ínyezetünk egy igen érzékeny állapotba kerül (a fogíny még nem öleli körül rendesen a fognyakat, a fog zománcrétege megkopott),halmozottan nagy a kockázat a bakteriális fertőzéseknek és ebből adódóan a fogszúvasodásnak. Ez a krém viszont elég hatékonyan remineralizálja a fogfelszíneket, így hatékonyabban ellenáll a fogbetegségeknek. A fogkő eltávolításának napján az esti fogmosás után fel kell vinni a fogfelszínre és mehetünk is aludni, nem kell kiöblíteni.

GC Tooth Mousse

Ára nagyjából 4500-5000 forint környékén alakul. De nagyon megéri!

Ha esetleg mégis beüt a mennykő és fogszúvasodást észlelünk magunkon... ne halogassuk az utolsó pillanatra a fogorvos felkeresését, azonnal menjünk el, egy felszíni tömés még mindig olcsóbb, mint egy gyökérkezelés, illetve egy gyökérkezelés még mindig olcsóbb, mint egy foghúzás és fogpótlás. Sajnos egy 2011-es WHO kritériáknak megfelelő felmérés szerint a felnőtt lakosság 66%-a csak a legutolsó pillanatban fordul fogorvosához!!!

Ott ahol fogszúvasodás alakult ki és a fogorvosunk kezelte a fogat érdemes egy barázdazárást kérni, ennek a kezelésnek köszönhetően a fogfelszíne először teljesen fertőtlenítve lesz, második lépésben pedig hermetikusan lezárják a felszínét egy fogvédő anyaggal. Ha én erről régebben tudtam volna, akkor biztosan elkerülhető lett volna az egyik mai foghúzásom, ugyanis egy időben gyökérkezelt fogamnál a tömésem alatt berohadt a fog, kiesett a tömés és az egyik oldala berepedt a fogamnak, azt már csak az ínyem tartja. Menthetetlen, mondta a szájsebész a röntgenkép alapján.

Barázdazárást érdemes olyankor is kérni, ha a fogorvos azt mondja, hogy az egyik fogunk kezdeti fogszúvasodás állapotában van, de rendszeres odafigyelés és elmexes fogmosás következtében még visszafordítható a folyamat. A barázdazárás egy fogra nagyjából 3000 forint és 6 hónapos védettséget ad a fognak.

Ha elkerülhetetlenné vált a foghúzás, hát essünk túl rajta, de utánna mindenféleképpen gondolkodjunk el a kihúzott fog pótlásán, s elsősorban nem esztétikai megfontolásból.

A fogak úgynevezett "hármas egységekben" állnak a szájban, vagyis a kisörlőktől a az örlőkig 2 felső fog érintkezik egy alsóval, illetve két alsó érintkezik egy felsővel, ez biztosítja a tökéletes rágást, illetve őrlést. Ha egy ilyen fogunk elveszik már csökken a rágóképességünk, de ha ez nem elegendő motíváció a fogpótlásra, akkor vegyük figyelembe azt a tényt, hogy ha a fogaknak van szabadhelyük, akkor elkezdenek vándorolni. Én egy ilyen vándorlásnak köszönhetem a mai napra eső második foghúzásomat.

A tökéletes harapás, a hármas egységek jól megfigyelhető

Még gyerekkoromban az iskolai fogorvos kihúzta az egyik kisörlőmet, azzal az indokkal, h tejfog és már ugysem érdemes tömni (voltam úgy 12 éves). Tejfog volt, vagy nem a lényeg, h nem nőtt utánna ki semmi. Ennek következtében a mellette lévő másik kisörlőm elkezdett vándorolni, illetve 45°-ban el is fordult a természetes helyzetéhez képest. Aztán angyjából 17-19 éves korom környékén nagyon elkezdett fájni az ínyem a fogfelett, belülről sugárzott a fájdalom. Elmentem kórházi fogorvoshoz, aki azt modnta, h biztos felsértettem, ezért nem fogja megröngenezni, majd elmúlik. Hiába mondtam, h de nem kívül, hanem belül fáj. A fájdalom végülis elmúlt, de pár évre rá nőtt egy gennyzacskó. Nem nagyon foglalkoztam vele, gondoltam majd az is elmúlik. Aztán mikor visszajöttem angliából, egyszerűen kirepedt a fogamból egy darab. A fogorvosom azt mondta, hogy a foggyökércsúcsom begyulladt, valószínűleg azért, mert egy nagyon természetellenes kiforgatott pozicióban állt az egész fogam. Aztán a gyulladás szépen lassan kimarta a foggyökeremet, átrágta magát a fogamon és belülről kilyukasztotta. Megpróbáltuk megmenteni, de annyira elvékonyodott a belseje, hogy gyökértömés előtt egyszerűen ketté hasadt. Menthetetlen, ki kell húzni (arról nem is beszélve, hogy így nagyjából egyik odlalon sem tudok enni a fájdalomtól).

Nos ugye említettem a hármasegységet és a fogak vándorlását? A legkritikusabb helyzet az, amikor egymás melletti két fog hiányzik (kisörlők, örlők), ugyanis ilyenkor az ellentétes oldalon a fog függőleges irányba fog elmozdulni, hiszen nincs semmi, ami közrefogja az ellentétes oldalon. Ez idősebb korban annyira el tud durvulni, hogy a foggyökér fele már látható a szabadszemmel is.

A vertikálisan vándorló fog tökéletes példája

Na ezt én nem akarom megvárni, szóval a kötelező gyógyulási időt megvárva implantátumot fogok behelyeztetni. Aztén szépen sorban a többit is pótoltatom. Egy teljes implantálás a jelenlegi fogorvosomnál 162.000 forintba fog kerülni (90.000 az implantátum beültetése a maradék a fogkorona elkészítése).

Elárulom, hogy az a röntgen felvétel, amivel időben feltárható lett volna a probléma 800 forint (egy fogról készíthető kiskép), egy teljes panoráma kép pedig 3000 forint. Ezt fukarkodta ki az állami fogorvos, s én a későbbiekben, amikor már magánfogorvoshoz jártam. A gyökérkezelés nagyjából 15.000 forint lett volna időben, a tömés megint 15.000 (egy viszonylag menő magánrendelőben), ez pedig az én saram. Ez legyen tanulság mindenkinek.

Tudom, hogy egy fogpótlás (legyen az bármilyen megoldás, híd, implantátum, részleges protézis, egyszerűbb esetekben inlayek, onlayek) nem olcsó mulatság, de előre gondolkodva, nem az utolsó pillanatban kapkodva össze lehet rá rakni a pénzt, a fogak nem azonnal kezdenek egyik napról a másikra vándorolni, 2-3 év alatt szépen félre lehet rakni a fogorvossal megbeszélt legideálisab fogpótlást, annélkül, h durva elváltozást szenvedne a fogsorunk, rágóképességünk.

Ha az olvasók között esetleg lenne szülő is, szeretném kihangsúlyozni, hogy fogorvossal a tökéletes fogsorú gyerekeknél érdemes a maradandó fogak harapását is ellenőriztetni. Lehet hogy ránézésre minden szabályos, de ettől függetlenül előfordulhatnak anomáliák, amit egy 2-3 éves fogszabályzással meg lehet szüntetni. A szabályos harapást gyakorlott fogorvos pár fogösszezáró gyakorlatból meg tudja állapítani, esetleg egy "artikulációs papírral" (olyan mint egy indigópapír) még pontosabban tudja ellenőrizni fogsor oklúzióját. Egyelőre a fiatalkorúak fogszabályozása államilag támogatott, felnőttkorban bizony maguknak kell állni a cehet, ami 1,5-3 millió forint is lehet egy 3 éves kezelés esetében.

Összegezve az eddig leírtakat, tegyünk meg elsősorban MI minden lehetségest a fogsorunk egészsége érdekében, keressünk megfelelő fogorvost, aki nem gyorsan akar minket letudni, vagy szakszerűtlen kezelés/tanácsadásból kifolyólag tovább rontani a helyzetünkön még több pénzt kicsíkarva a pénztárcánkból. Ha kell menjünk el több helyre is míg végül megtaláljuk az ideálist és ne legyünk restek mi magunk is tájékozódni a fogápolási és megelőzési technikákról.

Dens Sapiens* A bölcsességfog latin elnevezése.

 

süti beállítások módosítása