Risk assessment

4 óra múlva vizsga, én meg tele vagyok nyomva energia itallal. Ha már ilyen ügyesen intéztem, gondoltam leírok pár érdekességet.
Az első meghökkentő dolog akkor ért minket, amikor az elsősegély nyújtásról tanultunk. Itthon ugye az a gyakorlat, hogy kutyakötelességed elsősegélyt nyújtani, akár újraélesztési technikákat is alkalmazni a sérülten, ha ezt elmulasztod, akkor büntethető vagy. Itt ez úgy működik, hogy jó ha segítesz, de nem vagy köteles, tehát nem vonnak felelősségre. Az újraélesztés meg egyenesen meg van tiltva, csak is képzett orvos, nővér, orvos mentős hajthatja végre. Amin a legjobban felhördültünk, azaz volt, amikor mondták, hogy vészhelyzet esetén, ha a sérült nem tud önállóan közlekedni, uzsgyi otthagyni, hívni a #999-et és biztonság helyről bevárni őket.
Itt az a közvélemény, hogy beavatkozást csak szakember végezzen, illetve ne kockáztassunk feleslegesen emberi életet.

A másik dolog, amit véresen komolyan vesznek, az nem más mint a visszaélés és a bántalmazás.
Például, ha van egy idős rokonod, akit bedugatsz egy idősek otthonában, s ott olyasmit találsz a házi rendben, hogy fix időpontokban van étkezés, gyógyszerezés, nem lehet dohányozni, kötött programok és lámpaoltási idő van, akkor kérlek szépen visszaélnek az idős rokonod helyzetével, méghozzá intézményes szinten. Hiszen te azért küldöd oda a papócát/mamócát, hogy segítsége legyen abban, amit egyedül, otthon, önállóan már képtelen magának megcsinálni. Tehát nem lehet korlátozni, s döntési lehetőség nélkül hagyni, mert ez az emberi jogok csúnya megtiprása. De az is érdekes, ahogy orvosolni próbálják a helyzetet, pl nem kiküldik az ellenőrt és szabják ki a milliós bírságokat hanem tanácsadót ajánlanak, hogy megszüntethessék a probléma forrását (pl ápoló személyzet továbbképzése, az intézmény átszervezése, stb).
Az ápolók, nővérek, orvosok, stb például nagyon durva background checken esnek keresztül, minden egyes alkalomkor, amikor munkahelyet váltanak. Elég csak egy nagyobb baki, visszaélés, erőszak, bántalmazási ügy és máris bár listára kerülnek, aztán lehet új szakmát tanulni. A szemtanúkat, bejelentőket egy úgynevezett "Whistler Blowing" rendelkezés védi, ami garantálja a bejelentő anonimitását, az ügy pontos és törvényszerű kivizsgálását, dokumentálását, stb. Nem úgy mint, itthon a kiskunhalasi pszichiátria intézetnél, hogy ország-világ tudta kik tettek feljelentést kik ellen, s először házon belül próbálták megoldani.

Másvilág, másvilág, bár meg kell hagynom, hogy a csapok terén még nagyon sokat kell fejlődniük. Itt még nem találták fel a kevert csapot (avagy a meleg és a hideg víz külön-külön csapból folyik, szóval vagy leforrázod a kezedet, vagy lefagyasztod). A chilli con carne-t simán hívhatnák paradicsomos con carnenak, s alapvetően nem ismerik a fűszer használatot. Viszont tele vannak undinál undibb sajtokkal.

Aki kitalálja hogyan kell helyesen kimondani azt, hogy "Alcester" kap ajándékba első nap garantált bélelzáródást okozó rostos gabonapelyhet (amely második-harmadik napra garantál 2 órányi WC-n való üdülést fog okozni). Szárított gyümölccsel. 1.39 GBP-ért.