Fórum júzer sztereótípiák

Nem tudom ki hog yáll vele, de én szeretek fórumozni. Úgy gondoltam, a fórum az a helyszín, ahol az emebrek értelmesen vitáznak, eszmét cserélnek bizonyos dolgokat illetően. Ezt gondoltam.. egészen addig, amíg a valóság fórum júzerek formájában arcon nem legyintett. Azóta edződtem, figyeltem, s a következő sztereótípiákra lettem figyelmes:

  • A cinikusok

Általában van egy vezéregyéniség, aki az átlagosnál kicsivel több intelligenciával rendelkezik (avagy úgy látszik), elvétve bevakaknt valami nomrálisat, d eideje nagy részét azt teszi ki, hogy unalmában számára nem hasznos topikokba beront, és lefikáz, vagy kifiguráz mindenkit. Ha netán ellenállásba ütközik, akár képes hónapokon keresztül hülyézni, bunkózni. Az értelmes ellenvéleményeket szelektív látásmódjávan nem veszi észre, maxaz elírásoakt, vagy egyéb mellékes dolgokat, amit hangsúlyozottan kiemel a kövezkező hozzászólásában. Ez a vezéregyéniség, jönnke a csatlósaik, akik amint emglátják a vezérbika nevét valamelyik fórumban egyből megrohamozzák, s próbálnak egymáson túltenni bunkóságban, amin ők persze jót röhögnek. Ez az egész általában addig tart, amíg az értelmesen vitatkozn vágyok már feladnak minden reményt, s ott hagyják azt a topikot. Egy idő után a vezérbika is megunja a saját poénjait is, s új topik után néz, ahol újra érvényesíteni tudja magát, s csatlósai mint a pulikutyák loholnak utánna, vag yaz admin folyamatos offolás, vagy személykedés miatt kitiltja a vezér bikát egy hétre a fórumból. Ienkor a csatlósok is hallgatnak.  

  • Az agresszív, de eltévedt júzerek

Ők a kedvenceim :), általában van egy normálisan futó topik, s egyszercsak megjelnnek ilyen üzentek: "SZIASZTOK! ÚJ VAGYOK ITT, DE SZERETNÉK BESZÉLGETNI, VAN KEDVE VALAKINEK VELEM BESZÉLGETNI?"  Aztán a következő üzenet 2 perc múlva: "HELLÓ, NA VALAKI VÁLASZOLJON NEKEM, RENDES VAGYOK" S még egy 2 perc után: "NA, ÚGY IS TUDOM, HOGY FENT VAGYTOK, BESZÉLGESSÜNK". A rendes júzer felmegy, megnézi s érteltenkedve nézi, mit ekress ez itt. Gondolja még mielőtt valaki jól picsán rúgja, válaszol neki a fórumon, hogy a chat, az a legördülő menüben kettővel lejebb van a fórumnál, s ha már fórumozik ne használjon végig nagy betüket, mert azért megszokták szólni az embereket. 10 perc után agresszív júzerunk elolvassa és vérben forgó szemmel válaszol a segítőkész júzerünknek: "TE NEM IS TUDOM, HOGY MINEK NEVEZZELEK. MIT JÖSZ TE HOZZÁ, HOGY ÉN MIT ÉS HOGYNA ÍROK? ÉN NORMÁLIS EMBEREKKEL SZERETNÉK BESZÉLNI (AMI BIZTOS, HOGY NEM TE VAGY), ÉN JÓSZÁNDÉKKAL DI EFELJÖTTEM, TE MEG ITT LÓGSZ A NETEN EGÉSZNAP IS ITT BEPOFÁZOL NEKEM. NA HÚZZ AZ ANYÁDBA, S TANULJ EG YKIS INTELLIGENCIÁT. NA EZT KAPD KI GECI!" Semmi thx, vagy ehhez hasonló :) úgy cuppantom az ienket.

  • Random OFFoló júzerek

Azszem őket utálom a legjobban, igen nagy intelligenciával rendelkeznek, de a sötét oldalhoz csatlakoztak. Kedvenc elfoglaltságuk a topikok olvasgatása, s véletlenszerűen kiválasztanak maguknak valakit, akibe beleköthetnek egy comment erejéig. Általában a szignókat szokták maguknak kinézni, s fikázza, aztán eltünik. Vagy egy sértő megjegyzést tesz egy kommentre, majd eltünnek. De az is előfordul, hogy agalambocskájával szinte párbeszéd szerűen írnak be sértő és offoló jellegű üzenetüket, a végére mindig odabigyesztve valami nyálas szöveget a tubicájuknak. (pl: "cuppantalak a pocid alatt, te kis vad vizicsikó" stb).

  • A "kedves júzerek"

Megfigyeltétek valaha is, hogy valakinek a neve, vagy a szignója valami iesmi: cute guy, aki mindig kedves... na általában ők a legnagyobb görények, nem de? Ezen nincs mit magyarázni :)

  • Grafománok

Na azok, akik grafománok és még nem ismerték fel a blogolás lehetőségeit és a fórumokban élik ki hajlamukat. Onann lehet őket felismerni, hogy szinte midnegyik idióta, ezerszer lerágott topik indítójuk mindig uygan az a személy. Vagy a friss válaszadók között, 20 topiknál mindig ugyan az volt a válaszadó neve. Ezenkívül ártalmatlanok.

  • Agyon edukált, könyvmoly júzerek

Gusztustalan egy típus, általában midnekinél okosabbak, vagy annak tűnnek. Mindenegyes kommentjükben csak úgy tülekednek a latin szavak, orvosi kifejezések, angol szavak. Amit vagy valamelyik tudósképzőben szedtek fel, vagy értelmezőszótárak hosszas lapozgatásával szerezték be a jól csengő szavakat és tették magukévá. Imádják felrúgni a kommunikáció alapszabályait (miszerint, csak akkor használjunk szakszavakat, speciális kifejezéseket, ha biztosak vagyunk benne, hogy beszélgető partnerünk is rendelkezik azonos ismeretekkel, különben a társalgás egyoldalúvá válhat, kommunikációs zavar léphet fel). ezenkívül szeretik vitapartnerüket elemzgetni, ezáltal sértegetni, s úgy tenni, minth apszichomókusok lennének.

Na egyenlőre ezek a főbb, elterjedt típusok jutnak az eszembe.
Egy jó tanács: Ha ilyen típusú júzerekre ismerünk rá fórumozás során, az egyetlen dolog amit tehetünk: figyelmen kívül hagyni a hozzászólásaikat, egy idő után megunják, ha nem kapnak elég figylemet. A józanészre, etikettre és észérvekre általában teljesen immunisak. Ha mégis elkövetjük a hibát, és vitába keveredünk velük, és van nomrális moderátor/admin a fórumban jelezzük nekik az illető folyamatos offolását és személyeskedését, hátha felfigyelnek rá.
Örökérvényű mondás: "Megszoksz, vagy megszöksz"

> |