Hol van az ugrás? Hol van a Mókus?

Ugorj Mókus

Egy Gésa emlékiratai

Ma ezt jól megnéztem. Még régen olvastam a könyvet, de ennek ellenére csak ledermedten ültem és bámultam a képernyőt, egyszerűen olyan gyönyörű. Mesés. Ezt meg kell majd venni DVD-én és a moziba is be kell ülni!














































A Pince

Volt egy pincém, eldugott és kísérteties, határozott, de mégsem konkrét. Futóhomokon hatalmas, robusztus vasszerkezet, folyosói mindig félhomályban. Gyerekkorom óta szívesen elidőzgettem benne, miden kis kamrája egy-egy hihetetlen dolgot rejtegetett. Egyikben a sivatag közepén találtam magamat, melyben homokvihar dúlt. Minden egyes homokszem mintha különcségéért küzdött volna a masszában, mintha attól féltek volna, hogy együtt a rengetegben elveszítik önálló jelentésüket. Nincsen én, te vagy ő, csak a mi.
Tovább menve újabb kamrákat fedeztem fel a vaskos reteszek mögött, néhányuk kinyitása komoly erőlködésbe és időbe tellett, de mindig tudni akartam mi rejtőzködik a következő vaskos ajtó mögött. Hol szomorú szerelmeseket láttam, van ahol az emberiség legkegyetlenebb tetteinek lehettem szemtanúja, másutt ugyanaz a jelenet játszódott le, de mindig más és más szemszögből úgy, hogy az igazság már szinte megállapíthatatlan volt. Voltak olyan kamrák, melyekre úgy gondolok, hogy soha nem szabadott volna kinyitnom. Borzasztó, emberre emlékeztető lények, árnyékemberek, lidércnyomások, láthatatlan borzalmak és lélekfalók, oly dermesztőek, hogy az ember hirtelen létezni is elfelejt. De azt hiszem a legborzasztóbb mégsem ezek egyike volt. Van egy kamra, melyet azt hiszem eddig a legnehezebb volt kinyitnom. Ez egy végtelennek tűnő teremre nyílik, melyben nincs idő, s nincs hazugság, csak a mindenség igazsága, mely hihetetlen töménységben zúdul az emberre, s úgy érzi, csak egy hajszál választja el attól, hogy megértse, s magáévá tegye ezt a rengeteg és rettenetes tudást. S itt küzd a két arctalan halhatatlan, időtlen idők óta. Hatalmas kardjaikkal egymás húsába vágnak, acél csapódik szövetnek, izomnak, a csontig. Marják egymást kegyetlenül, hátukon az igazság és az elvek zászlaja, egyikük sem jó, egyikük sem rossz, tudatukban egyetlen dolog:  valamelyiküknek pusztulnia kell.
Harcuk félelmetes, s összezavaró,  tragikus, az indítékot talán már rég el is felejtették, csak küzdenek reménytelenül, meghalni és feladni egyikük sem tud.
Mint a szófogadatlan gyerek, aki tudja, hogy ezt neki nem szabad, mégis mindig lemegyek, s szemlélem küzdelmüket, mintha abban reménykednék, hogy végre valamelyikük holtan omlik össze, meghirdetve a győztest, s akkor végre talán megérthetném az igazságot... de mindhiába, a légkör fojtogat, felzaklat, nem bírom a vér és kegyetlenség látványát, s megtörve mindig elfutok, bereteszelem az ajtót, mintha tudatomból próbálnám kiverni a létezését, de tudom, hogy legközelebb úgy is visszatérek.
Messze van még a piros kocsi, erőseket lépek, te nem érted. Sorra veszem a lehetőségeket, ha lehívlak, ha megmutatom azt a kamrát, vajon mi történhet. Talán semmi, harcolnának tovább, mint eddig, de mi van ha jelenlétével közbe avatkozna, s az egyik meghalna? Az nem lenne érvényes nyerés, „zavarás”, ahogy a pingpongban szokták mondani. De még rosszabb is történhetne, nekünk esnének, vagy mi tébolyulnánk meg, mint ők, s küzdenénk halálig. Nem, nem, ez így nem jó, te nem jöhetsz le. Zavar. Rám-rám nézel választ várva. Habozok. És ha csak beszélnék a pincéről, meg a kamrákról? Meg a Kamráról. Újabb lehetőségek pörögnek végig bennem. Avagy semmi nem történik, valami katasztrofális fog történni, újabb „zavarásból” bekövetkezett érvénytelen győzelem, többé nem léphetek be egy kamrába sem, megtörök, bolondnak nézel, bőgök, nem értesz. Egyik lehetséges változó valószínűségét sem tudom kiszámítani.
Közeledik a piros kocsi, néma maradok, legszívesebben végig se gondolnám az egészet, bezárnám, mint a rettegett kamrákat. Oyasumi. Kicsikart nevetések, búcsúzkodunk, léptem bár nem lett könnyebb, s a kiszámíthatatlan sem lett kiszámolva, de nehezebb sem lett, még bírom ezt a terhet.


Basilisk: Gennosuke és Oboro, az igazi Rómeó és Júlia

Legyen két ellenséges ninja falu, a vezérek gyerekei akik szerelmesek egymásba, s mindennél jobban kívánják a békét, Tokugawa Ieyasu a Shogun öröködési problémákkal és végül Hattori Hanzo, akinek a kezében van a békeszerződés.
Ám a Shogun nem akar fiai között testvérviszályt, így egy-egy fia képviseletéül a két rivális ninja falut tette meg, melyből a 10-10 legjobb harcos küzd meg egymással. Amelyik nyer, az a fia lesz majd a trónörököse, akit képviseltek.
A két szerelmes pár is rajta van a listán: Gennosuke-sama és Oboro-hime, akik éppen házaságukkal akarták megpecsételni a 2 falu békéjét, melyet még Hattori Hanzo kényszerített ki 2 generációval ezelőtt. És hogy mire vezetett egymás iránt érzett hűségük, kötelességük a falujuk iránt és a Shogun akaratával szembeni elkötelezettségük?
Hát erre:
















A búcsúzó szavaik pedig:
- Everytime the same breeze refreshed us... everytime we made our dreams alike. I always thought, that a long time ago... our souls were only one... and that now, separated, they wish to return to be as they were once. That's why I'm attrackted to you Gennosuke-sama.

- If our spirits are single one, then they will return to gather. It doesn't matter how far away from eachother we are now... neither how many times we'll have to reincarnated... we'll get together.

És amiért bármely „hős” szerelmes históriát überel:
Az egész nagy szerelmi jelenet egy kézen fogós sétálásban kimerül, viszont ettől lesz olyan intenzív az egész.
Hattoriék még csak nem is sejtették, hogy össze akartak házasodni.
A Shogun végül elhajította a tekercset és másként oldotta meg ezt a problémáját (20 ember teljesen feleslegesen áldozta fel önmagát)
A legszebb gondolat még az egészben: „Ha adnánk egymásnak egy kis időt a megismerésre, rájönnénk az ellenségünk is ugyanolyan ember, mint mi magunk.”

Overál: Aki teheti, nézze meg a Basilisk röpke 24x20 percét egy házimozi maratonon, érdemes!

Modern Babona

Modern babona

Nem merem nevén nevezni a dolgokat. Ez is olyan dolog, mint a babona. Ha a saját számon ejteném ki a szavakat, az olyan lenne, mintha elismerném a jelen körülmények létezését. Gyengeségem már nem csak egy riogató szellemkép lenne elmém sötét pontjában, hanem valós lidérc, mely rám vadászik, s csak a megfelelő pillanatra vár. A megtörés luxusát nem engedhetem meg magamnak.

Heuréka

Heuréka

Önmagam keresése, ez jó. Ebben a kontextusban még nem is gondoltam erre az egészre. Köszönöm az új megvilágítást. De ez újabb bonyodalmakat vet fel: Születésemkor elvesztem? És akik nem keresik magukat, őket nem zavarja önmaguk nélkülisége? Meddig illik magunkat keresni? Egyáltalán kijelenthető-e egyértelműen, hogy egyszer megtaláljuk magunkat? És mi van, ha rátalálok önmagamra, s az nekem nem tetszik... kereshetek-e újat?

süti beállítások módosítása